![mlyn-jaczkowice](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/mlyn-jaczkowice-1024x400.jpg)
![Młyn-jaczkowice_historia](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/Młyn-aczkowice_historia.jpg)
Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawien dawna słynęła z uprawy znakomitej pszenicy. Nic dziwnego, że już w roku 1783 wieś posiadała własny młyn, a w roku 1830 uruchomiono młyn wodny na przepływającej przez wieś rzece Oławie.
W 1854 r. (1856 powstaje browar w Żywcu) w miejscu starego młyna wybudowano nowy, murowany. W 1892 roku młyn stał się własnością „Jätzdorfer Mühle” AG (Młyn Jaczkowice Spółka Akcyjna), należącą do grupy „Kampffmeyer” (która działa do dzisiaj i jest liderem branży młynarskiej w Niemczech). W 1889 roku młyn strawił pożar, w roku 1900 został odbudowany i ponownie uruchomiony. W roku 1910 do młyna doprowadzono linię kolejową. W 1938 właścicielem Młyna została firma OGH „Schoeller” & Co.
Po drugiej wojnie światowej
Po drugiej wojnie światowej Młyn Jaczkowice został przejęty przez polską administrację. Kolejnym właścicielem młyna było „Społem” Oława, następnie młyn stał się częścią Polskich Zakładów Zbożowych „Brzeg”. W latach 50-tych maszyny młyna zostały zdemontowane i wywiezione; przez 40 lat służył tylko jako magazyn zbożowy. W roku 1998 właścicielem Młyna Jaczkowice została P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o.o. i od tego momentu rozpoczyna się przywracanie pierwotnej funkcji tego obiektu. W zabytkowym obiekcie w roku 1999 zostają zakończone prace związane z zamontowaniem nowoczesnych maszyny młyńskich. Dnia 05-01-2000 roku została uruchomiona nowoczesna technologia produkcji mąki.
![Młyn-Jaczkowice_wizytówka](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/Młyn-Jaczkowice_wizytówka.png)
Podstawą sukcesu w młynarstwie są: najwyższej jakości surowiec i ludzie, którzy w proces produkcji mąki wkładają nie tylko swoją wiedzę, ale i serce. Młyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że właśnie tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy. Pszenicę tę kupujemy od miejscowych rolników, a następnie przemielamy na znakomite mąki, które oferujemy naszym klientom.
Zatrudniamy znakomitej klasy specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w branży młynarskiej, którzy nieustannie podnoszą swoje kwalifikacje i poszerzają swoją wiedzę uczestnicząc w licznych specjalistycznych szkoleniach.
![jaczkowice-maka-przemysl-zdjecie-male-min](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/maka-przemysl-zdjecie-male-min.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/wiz-buleczki-203x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/wiz-chalka-203x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/wiz-chleb-203x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/wiz-pizza-203x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/dolnoslaska_luksusowa-192x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/dolnoslaska_poznanska-192x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/dolnoslaska_tortowa-192x300.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/dolnoslaska_wroclawska-192x300.jpg)
Na jakość końcową naszych mąk zasadniczy wpływ ma odpowiednio dobrany proces przemiału ziarna. Przed przemieleniem ziarno jest dokładnie czyszczone, a następnie nawilżane. Tak przygotowane trafia do przemiału. W trakcie przemielenia każde ziarno jest stopniowo rozdrabniane, a półprodukty są sortowane tak, aby uzyskać delikatna mąkę o nieskazitelnej bieli. Proces przemielania odbywa się przy użyciu nowoczesnych rozwiązań technologicznych włoskiej firmy Sangati oraz szwajcarskiej firmy Bühler.
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/o-nas_foto-male-1-min.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/o-nas_foto-male-2-min.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/o-nas_foto-male-3-min.jpg)
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/o-nas_foto-male-4-min.jpg)
Nasze działania są ukierunkowane na uzyskanie wysokiej jakości naszych mąk.
Począwszy od zakupu surowca, magazynowanie, aż po pakowanie mąki i dystrybucję, szczególny nacisk kładziemy na zapewnienie najwyższej jakości naszych produktów.
![](https://abc-handlu.pl/wp-content/uploads/2020/07/znaczki.jpg)
Młyn Jaczkowice,
Jaczkowice 62,
tel. +48 71 301 43 30, e-mail: biuro@mlynjaczkowice.pl
Godziny otwarcia: pn-pt, 07:00-15:00
Pozostałe artykuły: www.abc-handlu.pl/category/wszystkie/zaopatrzenie/