Spiżarnia z Kulturą to miejsce, w którym do tworzenia fantastycznych smaków i skondensowanych dawek zdrowia zaangażowaliśmy kulturę – kulturę bakterii.
Przez lata pracy w charakterze szefa kuchni w licznych znanych londyńskich i warszawskich restauracjach tworzyłem modne nowoczesne receptury, komponowałem wyrafinowane, ekskluzywne dania, ale przez cały ten czas wracałem pamięcią do przepysznej kiszonej kapusty i cudownie chrupiących kiszonych ogórków produkcji mojej babci.
Dziś po latach zapragnąłem sam rozpocząć przygodę z kiszeniem, by powrócić do natury i do tradycji. Chciałem jednocześnie czerpać z bogactwa kulinarnego dziedzictwa innych kultur – moją inspiracją stało się koreańskie kimchi, popularne w kuchni arabskiej kiszone cytryny, gruzińskie kiszonki na bazie wszystkich możliwych warzyw, azjatycka kombucha i wiele innych receptur.
W dzisiejszych czasach nasz organizm w niespotykanym wcześniej stopniu narażony jest na działanie szkodliwych substancji zawartych w wodzie, powietrzu, glebie, stąd bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy narzędzia do walki o nasze zdrowie i budowania naturalnej odporności, której źródłem jest prawidłowa flora bakteryjna naszych jelit.
Natura wspomaga nas w tej walce podarowując nam cud fermentacji, w wyniku której powstają kiszonki – naturalne lekarstwo.
Zawierają one szereg witamin, bakterie kwasu mlekowego, będące naturalnym probiotykiem, są źródłem cennych minerałów i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i dając poczucie sytości, wspomaga odchudzanie. Kiszonki pomagają nam zwalczać pasożyty, wrogie bakterie i grzyby, odkwaszają nasz organizm i hamują procesy oksydacyjne.
Kiszenie to również doskonały sposób konserwowania żywności, umożliwiający jej spożywanie bez dalszej obróbki – oszczędzasz dzięki temu swój czas, pracę i energię a my Ci w tym pomagamy, oferując stworzoną w naszej Spiżarni całą gamę przepysznych kiszonek.
Nasza przygoda z kiszeniem zaczęła się od przygotowywania przetworów na własny użytek, eksperymentowania ze smakami i dopracowywania receptur, a teraz chcemy podzielić się z Tobą owocem naszej pasji.
Spiżarnia z Kulturą dostarcza na Twój stół różnorodność smaków, którym trudno się oprzeć z ich bogactwem witamin i minerałów i dobroczynnym, prozdrowotnym działaniem.
Jesteśmy tym, co jemy a nasze pożywienie jest naszym lekarstwem, więc wierzymy w to, że na naszym talerzu powinny się znaleźć tylko naturalne, jak najmniej przetworzone produkty. Przygotowane i utrwalone bez użycia jakichkolwiek wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych chemicznych dodatków. Dlatego do produkcji naszych kiszonek używamy świeżych i naturalnych surowców pochodzących od lokalnych rolników, a w procesie kiszenie nie stosujemy żadnych sztucznych składników.
Nasze kiszonki świetnie smakują same czy jako dodatek do kanapek, jak również mogą stanowić składnik pysznych sałatek lub surówek.
Nautilook.com Robert Pawelski
Górna Droga
10/505
02-495 Warszawa
NIP: 7311472213
Kontakt telefoniczny (od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00): 501147363
Kontakt mailowy: shop@spizarniazkultura.pl
Pozostałe artykuły: www.abc-handlu.pl/category/wszystkie/zaopatrzenie/