Wasabi to SUPER FOOD!!!
Porcja 28 gramów wasabi zawiera 30,5 kalorii i 0,2 grama tłuszczu.Ta sama gramatura wasabi dostarcza 9% błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych jelit i serca.
Wasabi zawiera wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i potas, które są niezbędne w zbilansowanej diecie. Jest także źródłem witamin, w tym witamin A, B1, B2, B3, B6, C i kwasu foliowego. Ponadto ma wysoki poziom izotiocyjanianów – przeciwutleniaczy, które oferują mnóstwo korzyści zdrowotnych. A co najważniejsze, ma zero cholesterolu!
Z badań naukowych nad wasabi wynika, że regularne spożywanie świeżej rośliny powoduje zmniejszenie tkanki tłuszczowej!!!
___________________
Łyżeczka świeżego wasabi dziennie zapobiega starzeniu się!
To kolejny świetny powód, aby nie kręcić nosem na myśl o jedzeniu świeżego wasabi!
Przeciwstarzeniowe właściwości wasabi przypisuje się izotiocyjanianowi 6-metylotioheksylu (6-MSITC), obecnemu w nim związkowi sulfinylowemu. 6-MSITC pomaga organizmowi obniżyć poziom tlenu reaktywnego. Reaktywny tlen ma bezpośredni związek z wieloma nowotworami i osłabieniem organizmu. 6-MSITC zapobiega również alergiom na pyłki oraz poprawia krążenie.
______________________
Nasze wasabi zawiera najwięcej związków aktywnych ze wszystkich przebadanych roślin wasabi na świecie!
Wiedząc, że nasze rośliny różnią się od tych powszechnie sprowadzanych czy uprawianych w Europie, postanowiliśmy nawiązać współprace z ośrodkiem, który w rzetelny sposób zbada nasze rośliny. W 2021r. Uniwersytet Medyczny w Lublinie zbadał nasze rośliny wasabia japonica odmiany mazuma i stworzył publikacje naukową.
Wasabi Poland Sp. z o.o.
Słoneczna 5B, 26-630 Jedlnia Letnisko
NIP: 796-299-46-39