W pierwszej kolejności powinniśmy odpowiedzieć sobie przede wszystkim na pytanie czym są lody rzemieślnicze. W świadomości większości klientów istniej przekonanie, że lody rzemieślnicze to takie które powstają z naturalnych produktów. I jest w tym dużo prawdy, ponieważ do ich produkcji bardzo często używa się świeżych produktów sezonowych i regionalnych. Nie mniej tym co najbardziej je odróżnia od reszty lodów jest sposób w jakie są produkowane. Jak sama nazwa wskazuje są one rzemiosłem ludzi, którzy swoją wiedzę i umiejętności przekładają na tworzenie i kreowanie nowych smaków i tekstur. Pojęcie to jest również używane w kontekście lodów o bardzo wysokiej jakości, produkowanych w mniejszych partiach przez lodziarnie łączące tradycje z ręcznymi sposobami produkcji poprzez dobieranie składników i opracowywanie nowych smaków.
Najważniejsze składniki lodów rzemieślniczych.
O ile w produktach gorących można ukryć wiele komponentów smakowych, o tyle w zmrożonym deserze, który powoli rozpływa się w ustach każdy składnik i dodatek ma znaczenie wpływając na całościowy odbiór sensoryczny. Oprócz wody i tłuszczu, zawartych w produktach mlecznych takich jak mleko, śmietanka i jajka jest cukier, który pełni funkcje technologiczną, stabilizatory i emulgatory odpowiedzialne za teksturę i konsystencje lodów, owoce również te w postaci przetworzonej: past do lodów i pulp owocowych; kakao, czekolada i pasty orzechowe.
Dodatek produktów funkcjonalnych takich jak błonnik, białka mleczne wpływa znacząco na strukturę i konsystencję. Powszechna opinia o szkodliwości składników posiadających oznaczenie E wynik najczęściej z niewiedzy konsumentów. Tymczasem wiele z nich jest pochodzenia naturalnego, chociażby takie jak guma tara (E417) – pozyskiwana z drzewa strączkowego Tara, mączka chleba świętojańskiego (E410) – otrzymywanym z mielonego bielma nasion drzewa świętojańskiego, pektyna (E440) jest naturalnie występującym błonnikiem pokarmowym w jabłkach i owocach cytrusowych, lecytyna słonecznikowa (E322) – produkowana z nasion słonecznika.
Receptura na lody kraftowe – kluczem do sukcesu
Receptura na lody kraftowe to fundament, który decyduje zarówno o ich wyjątkowym smaku i jakości, jak również sukcesie lodziarni. Decydując się na produkcję lodów rzemieślniczych, najważniejszą rzeczą jest znalezienie sprawdzonych dostawców wysokiej jakości produktów. To właśnie od jakości takich składników jak bazy i pasty lodów, zależy ostateczny efekt – kremowa konsystencja, intensywność smaków i naturalność. Wybór najlepszych, świeżych i naturalnych składników w połączeniu z wiedza technologiczną, pozwala na kreowanie unikalnych kompozycji smakowych, które wyróżniają lody kraftowe na tle masowej produkcji.
Hurtownia cukiernicza – jak wybrać dostawcę do produkcji lodów?
Nawiązując współpracę z hurtownią cukierniczą kluczowe jest spotkanie się z jej przedstawicielami podczas dni otwartych i szkoleń organizowanych w siedzibie firmy lub na stoisku firmowym na wydarzeniach targowych. Jest to też doskonała okazja na degustację lodów i produktów stosowanych w autorskich recepturach firmy. Sempre Group od ponad 10 lat świadomie buduje długoterminowe relacje z klientami oparte na doskonałej jakości dostępnych produktów do produkcji lodów oraz wsparcie technologiczne. Doświadczenie i selektywny wybór oferty inspirowany włoskimi gelato, we współpracy z włoskimi firmami, przekładają się na sukcesy klientów.
Tegoroczna nagroda Hit Lodziarstwa – Smak Sardynii podczas targów Sweet Expo jest najlepszym dowodem, za docenienie w branży lodowej. Indywidualne podejście do klientów ze strony technologów firmy, podparte szkoleniami daje możliwość opracowania receptur na skalę wyróżnienia się spośród wielu lodziarni.
Pomagamy tworzyć – w tych dwóch słowach można ująć filozofię firmy. Zapraszamy serdecznie do siedziby firmy w której znajduje się dwupoziomowy sklep z pełną ofertą produktów, surowców i akcesoriów cukierniczych oraz lodziarskich. Dla klientów spoza regionu istnieje dogodna forma składania zamówień poprzez sklep internetowy Cukieteria.pl jak również poprzez przedstawicieli regionalnych. Z kolei dla osób zainteresowanych szkoleniami cukierniczymi i poszerzaniem swojej wiedzy i kompetencji czeka również bogata oferta szkoleń prowadzonych przez topowych trenerów w Warsaw Academy of Pastry Arts, będącej integralną częścią Sempre Group.
Sempre Group Sp. z o.o.
Ul. Wiejska 13a, Pruszków 05-802
tel. +48/668 884 166 | e-mail: sempre@sempreinfo.pl