Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawien dawna słynęła z uprawy znakomitej pszenicy. Nic dziwnego, że już w roku 1783 wieś posiadała własny młyn, a w roku 1830 uruchomiono młyn wodny na przepływającej przez wieś rzece Oławie.
W 1854 r. (1856 powstaje browar w Żywcu) w miejscu starego młyna wybudowano nowy, murowany. W 1892 roku młyn stał się własnością „Jätzdorfer Mühle” AG (Młyn Jaczkowice Spółka Akcyjna), należącą do grupy „Kampffmeyer” (która działa do dzisiaj i jest liderem branży młynarskiej w Niemczech). W 1889 roku młyn strawił pożar, w roku 1900 został odbudowany i ponownie uruchomiony. W roku 1910 do młyna doprowadzono linię kolejową. W 1938 właścicielem Młyna została firma OGH „Schoeller” & Co.
Po drugiej wojnie światowej
Po drugiej wojnie światowej Młyn Jaczkowice został przejęty przez polską administrację. Kolejnym właścicielem młyna było „Społem” Oława, następnie młyn stał się częścią Polskich Zakładów Zbożowych „Brzeg”. W latach 50-tych maszyny młyna zostały zdemontowane i wywiezione; przez 40 lat służył tylko jako magazyn zbożowy. W roku 1998 właścicielem Młyna Jaczkowice została P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o.o. i od tego momentu rozpoczyna się przywracanie pierwotnej funkcji tego obiektu. W zabytkowym obiekcie w roku 1999 zostają zakończone prace związane z zamontowaniem nowoczesnych maszyny młyńskich. Dnia 05-01-2000 roku została uruchomiona nowoczesna technologia produkcji mąki.
Podstawą sukcesu w młynarstwie są: najwyższej jakości surowiec i ludzie, którzy w proces produkcji mąki wkładają nie tylko swoją wiedzę, ale i serce. Młyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że właśnie tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy. Pszenicę tę kupujemy od miejscowych rolników, a następnie przemielamy na znakomite mąki, które oferujemy naszym klientom.
Zatrudniamy znakomitej klasy specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w branży młynarskiej, którzy nieustannie podnoszą swoje kwalifikacje i poszerzają swoją wiedzę uczestnicząc w licznych specjalistycznych szkoleniach.
Na jakość końcową naszych mąk zasadniczy wpływ ma odpowiednio dobrany proces przemiału ziarna. Przed przemieleniem ziarno jest dokładnie czyszczone, a następnie nawilżane. Tak przygotowane trafia do przemiału. W trakcie przemielenia każde ziarno jest stopniowo rozdrabniane, a półprodukty są sortowane tak, aby uzyskać delikatna mąkę o nieskazitelnej bieli. Proces przemielania odbywa się przy użyciu nowoczesnych rozwiązań technologicznych włoskiej firmy Sangati oraz szwajcarskiej firmy Bühler.
Nasze działania są ukierunkowane na uzyskanie wysokiej jakości naszych mąk.
Począwszy od zakupu surowca, magazynowanie, aż po pakowanie mąki i dystrybucję, szczególny nacisk kładziemy na zapewnienie najwyższej jakości naszych produktów.
Młyn Jaczkowice,
Jaczkowice 62,
tel. +48 71 301 43 30, e-mail: biuro@mlynjaczkowice.pl
Godziny otwarcia: pn-pt, 07:00-15:00
Pozostałe artykuły: www.abc-handlu.pl/category/wszystkie/zaopatrzenie/