Choco Order jest to system zamawiania lokalnego dla lokali gastronomicznych. Składa się z kilku aplikacji na telefon z systemem Android oraz serwera podłączonego do sieci WiFi lokalu. Ważne jest, że system ten nie pozwala na zamawianie jedzenia na dowóz. Możemy z niego korzystać tylko znajdując się w lokalu.
Serwer CoBox
Jednostką centralną systemu jest serwer CoBox umieszczony w lokalu gastronomicznym. To na nim przechowywujemy baze danych a w niej takie dane jak karta dań czy zamówienia. Klient lokalu podłącza się do niego za pomocą sieci WiFi
Serwer CoBox również może działać samodzielnie, gdyż jest wyposażony w router WiFi. Należy pamiętać o tym, że w takiej konfiguracji nie pozwala on na dostęp do internetu, a jedynie na korzystanie z systemu Choco Order. Co więcej, do działania systemu nie potrzebujemy stałego podłączenie serwera CoBox do internetu. Jednak ze względu na regularne aktualizacje oprogramowania znajdującego się na serwerze powinniśmy go podłączyć przynajmniej raz na 30 dni. Proces aktualizacji odbywa się automatycznie po podłączeniu urządzenia do prądu i trwa około pół godziny.
Aplikacje mobilne
Dostęp do systemu odbywa się za pomocą kilku aplikacji mobilnych. Jedna jest przeznaczona dla klientów restauracji, druga dla kelnerów i trzecia dla właścicieli lokalu gastronomicznego. Wszystkie te aplikacje są darmowe i dostępne w sklepie Google Play.
ChocoOrder
Aplikacja przeznaczona dla klientów lokalu gastronomicznego. Pozwala na złożeniezamówienia, podział rachunku czy wezwanie kelnera.
ChocoOrder – Waiter
Tę aplikację instalują kelnerzy pracujący w lokalu. Po uruchomieniu aplikacji dostają oni notyfikacje takie jak stworzenie nowego rachunku przez klienta czy wzywanie go do stolika. Mogą za jej pomocą przypisywać się do rachunków, zobaczyć zamówienia złożone przez klientów, odpowiadać na ich wezwania, czy zmieniać stan dostępności potraw.
ChocoOrder – Owner
Instaluje ją właściciel lokalu gastronomicznego i może dzięki niej zarządzać kontami kelnerów, zmieniać listę wspieranych języków, edytować kartę dań, czy dodawać nazwy i numery stolików dostępnych w lokalu.