Pracownia Piernik Wrocławski powstała w 2014 roku dzięki pasji do pierników oraz pragnieniu tworzenia ich według własnych zasad. Założycielkami są kuzynki Agata i Ania Trawińskie, które od początku postawiły na zrównoważoną produkcję opartą na ekologicznych, najwyższej jakości składnikach.
„Choć może to wydawać się zaskakujące, inspirację do stworzenia naszej manufaktury znalazłam w Japonii. Tamtejsze lokalne przysmaki urzekły mnie swoją urodą i smakiem – nie mogłam zdecydować, czy bardziej chcę je zjeść, czy przywieźć jako prezent” – opowiada Agata. Piernik Wrocławski jest jednak głęboko zakorzeniony w dolnośląskiej tradycji, sięgającej aż 1293 roku, kiedy pojawiły się pierwsze wzmianki o wypieku pierników na Dolnym Śląsku. „Mając tak bogatą historię i dostęp do wspaniałych surowców, pomyślałyśmy: dlaczego nie stworzyć z pierników jadalnych dzieł sztuki?” – dodaje Ania.
Do produkcji pierników używane są starannie wyselekcjonowane składniki: mąka z młyna w Jordanowie Śląskim, ekologiczne jaja z lokalnych gospodarstw, miód z zaprzyjaźnionej pasieki spod Henrykowa oraz unikalne mieszanki przypraw. Barwniki do lukru pozyskujemy wyłącznie z naturalnych warzyw i owoców.
Każdy piernik z Pracowni jest ręcznie dekorowany, często z motywami świątecznymi, folklorystycznymi oraz inspirowanymi architekturą Wrocławia.
Piernik Wrocławski – jadalne dzieła sztuki.
Manufaktura Piernika Agata Trawińska
ul. Dmowskiego 15C/100, 50-203 Wrocław
+48 509 58 32 16 – Agata | +48 508 85 86 78 – Ania
piernikwroclawski@gmail.com